Olandia Cheese srl
DESPRE
Întrebaţi pe oricine care sunt primele lucruri care îi vin în minte când este vorba despre Olanda, şi cu siguranţă vă vor răspunde: saboţi, lalele şi brânză. Tradiţia brânzei Gouda datează încă din anul 57 î.e.n, când producţia şi consumul de brânză erau deja menţionate in rapoartele de călătorie ale lui Iulius Cezar. În perioada Evului Mediu brânza devenea din ce în ce mai importantă ca şi produs de export. Cu toate acestea, fermele de brânză din regiunea Gouda au fost cele care au pus bazele brand-ului cunoscut în toată lumea. Pentru a exporta brânza se organizau pieţe de brânză unde fermierii si negustorii se întâlneau. Târgul dintre producători si negustori se făcea printr-o simplă "strângere de mână". Oraşul Gouda era un punct central, avea access uşor pe apă la oraşele înconjurătoare cum ar fi portul Rotterdam, devenind astfel un centru important al comerţului cu brânză. Încetul cu încetul brânza Gouda a devenit un important produs de comerţ si curând, înăuntrul şi în afara oraşului s-au înfiinţat diferite societăţi si case de comerţ. La sfârşitul anului 1900 s-au înfiinţat primele fabrici de brânză, devenid partea majoritară a producţiei de brânză Gouda.
DESCRIERE
Brânza Gouda este probabil cea mai faimosă brânză olandeză, cu milioane de roţi exportate în întreaga lume. Brânzeturile Gouda sunt fabricate şi în alte tari, de către fermierii olandezi care doresc sa ducă această tradiţie mai departe. Acest tip de brânzeturi este adesea folosit la platouri pentru desert, sandwich-uri si degustări de vin. In conformitate cu vârsta brânzeturilor, acestea pot fi mai moi sau mai tari ca şi consistenţă şi, de obicei, sunt etichetate corespunzător. Pornind de la o consistenţă moale, cremosă şi untoasă, brânza Gouda îşi înteţeşte aroma pe masură ce se maturează. Dacă i se permite să “îmbătrânească”, savoarea brânzei devine mai complexa, mai puternică şi mai intensă. Brânza Gouda este o brânză semi-tare şi este, de obicei, ambalată într-o crustă de ceară. Culoare ei variază de la alb la un galben cremos, brânza mai maturată fiind mai închisă la culoare. Sortimentele de brânzeturi Gouda sunt foarte variate existând şi brânzeturi cu diferite arome şi condimente cum ar fi brânza cu roşii şi măsline, cu urzică şi usturoi cu nucă, cu pesto verde şi multe altele. Cu siguranţă varietatea de sortimente va mulţumi si cele mai pretenţioase gusturi!
Procesul de producție
branza gouda
Procesul de producţie al brânzei Gouda este unul tradiţional şi îndelungat care urmează un număr de paşi:
1. Procesul începe imediat după mulgerea vacilor
2. Laptele, răcit peste noapte, este încălzit pâna la aproape 30 de grade Celsius
3.Se adaugă apoi acid lactic si coagulant în lapte. Acidul lactic acreşte uşor laptele, îl încheagă şi încetineşte creşterea baceriilor nedorite. Coagulantul îngroaşă laptele într-o jumătate de oră.
4. Laptele închegat este apoi tăiat cu trei cuţite eliberând o substanţă galbenă numită zer.
5. Jumătate din zer este apoi scurs.
6. Rămăşiţele de lapte închegat sunt numite lapte prins si formează materia primă pentru brânză.
7. Pentru a obţine consistenţa corectă, laptele prins este spălat de două ori folosind apă fierbinte. Acest procedeu micşorează granulele si întăreşte laptele deja închegat.
8. După spălarea si scurgerea laptelui închegat, acesta este turnat într-o formă de brânză.
9. Presând forma de brânză, brânza se întăreşte iar excesul de fluide este scurs. În funcţie de greutatea brânzei acest proces durează câteva ore.
10. Se adaugă apoi o etichetă, o ştampilă prin care brânza este înregistrată, si cu ajutorul căreia se pot identifica producătorul si data producţiei.
11. Brânza se întoarce seara pentru a-i da o formă egală. Pentru a o acri, brânza rămâne la presat peste noapte.
12. A doua zi, brânza se sărează într-o baie de sare. Sarea are menirea de a conferi fermitate, de a prezerva si de a aroma brânza.
13. La final, brânza este plastifiată, astfel prevenind mucegaiul si oferind o suprafaţă fină.
14. Pentru maturare, brânzeturile sunt aşezate pe rafturi de lemn si sunt ţinute până ating vârsta dorită. Cu cât este ţinută mai mult cu atât aroma brânzei devine mai intensă si mai uscată.
Depozitare și păstrare
branza gouda
Brânza Gouda se păstrează cel mai bine la temperaturi puţin mai joase şi mai umede decât temperatura camerei, cum ar fi o pivniţă sau un depozit frigorific, la o temperatură de maxim 12º Celsius. În mediul casnic, aceasta poate fi păstrată în frigider acoperită cu folie de plastic.
Importanța nutritională
branza gouda
Brânza Gouda conţine nutrienţi importanţi cum ar fi lipide, proteine, calciu şi vitamine. Proteinele din lapte care se găsesc în brânzeturile Gouda sunt cei mai importanţi nutrienţi şi valoarea lor nutriţională poate fi comparată cu cea a proteinelor din carne. Calciul este unul din principalele minerale care se găsesc în brânză, şi ajută la întărirea oaselor. O suta de grame de brânză asigură cantitatea zilnică necesară de calciu.
SERVICII
Branza Gouda tanara
Branza Gouda extra-maturata
Branza Gouda bătrână Branză cu urzica si usturoi
Branza cu ardei, arpagic si usturoi
Branza cu chimen
Branza maturata de capra
Branza cu nuca
Branza cu sambal (picant)
Branza cu pesto verde
Branza cu mucegai albastru
Branza Maasdam
Grana Padano
Parmigiano Reggiano - disponibil la comanda
Prosciutto Stagionato disossato
Prosciutto Cotto Blu
Pomodori Pelati
Ton marunțit in ulei sau suc propriu
Mozarella
Paste Fainoase
Ricotta, brie
Suc de rosii,
Pasta de tomate
Telefon: 0745/300759 / 0723/387469
Locatie: Codlea, Brasov
Adresa: Str. Mihail Kogalniceanu, Nr. 10
E-mail: olandiacheese@gmail.com
Web: www.olandiacheese.ro